Teszt a lelke mindennek, legyen szó számítástechnikáról, vagy bukósisakokról

Próbáld ki, mielőtt megveszed! Sokszor kapjuk és adjuk ezt a tanácsot, ha valaki valamit vásárolni készül, ami nem élelmiszer, vagy tisztítószer. Roland barátom pedig a mestere ezeknek, mert annyira körbejárja a témát, hogy felér utána a tudása egy szakemberével.

Főleg számítástechnikai dolgokban nézegeti a fórumokat, nézi a teszt vagy kicsomagolós videókat. Elmondása szerint csak úgy lehet jó döntést hozni vásárláskor, ha minden terméknek tisztába vagy az előnyeivel és hátrányaival, azaz jól ismered őket. Ezzel nem is vitatkozik senki, mert a tudás hatalom. Ezért fordulok biztosan Rolihoz, ha kütyükről van szó. Szerencsére jól működik, mert amit ajánlott, az azóta is működik kifogástalanul.

A sors most úgy hozta, hogy bukósisakot akarok vásárolni, de mindenki mást mond. Ismét barátom segítségét kértem a témában, mert tudom, hogy egyből rápattant a témára és körbejárja nekem az internetet. Pár nap múlva már képben is volt mindennel és tartott egy kis tájékoztatást nekem.

Első dolog, amire figyelni kell bukósisak vásárláskor, hogy megfelel-e az európai szabványnak. A sisakon vagy benne kell keresni az ECE 22.05-ös ellenőrzést, mert ha ez nincs rajta, akkor bizony nem fogja fejünket megvédeni a bajtól. Amennyiben szerepel a fejfedőn ez a kód, akkor már túl nagy baj nem lehet. Ezt akkor érdemes feltétlen ellenőrizni, ha kínai üzletben, piacon vásárolnánk, akkor a gyereknek rollerezéshez bukósisakot.

A második, hogy nézzem meg a Sharp bukósisak teszt értékeléseit, mert ez a sisakok közt tesz egyenlőséget. Megdöbbentő tapasztalatok lehetnek azzal kapcsolatban, hogy egy olcsóbb bukósisak masszívabb, mint egy jóval drágább társa. Sok esetben valóban csak a márkát fizetjük meg, és talán a designt, de a pénzünkért nem kapunk nagyobb védelmet. Ezek a tesztek sok esetben nagy felkavarodást okoztak, mert egy elismert márkákat alulértékeltek, így vesztettek a presztízsükből, de volt olyan is, hogy addig egy nem ismert gyártót futtattak fel. A lényeg, ha az ember tudni szeretné, valóban jó-e a bukósisak, amit kinézett magának, nézze meg a Sharp teszt eredményét. Végül hozzátette; ne csináljak belőle túl nagy lelkiismereti kérdést, mert ha már a szabványnak megfelelt nagy baj nem lehet. Mert egy valamire való fejfedőnél sok mindent megfizetsz, kezdve az alapanyagtól, a kivitelezésen keresztül a biztonságig. Ezért nem akar nekem ajánlani egyet sem, inkább csak elindított, a mérlegelés és vásárlás vicces útján.

Megköszöntem Rolandnak a tájékoztatást és azonnal bele is vettettem magam a bukósisakok végtelen világában. Rengeteg oldalon jártam néztem körben válogattam, milyen színű, formájú legyen. Aztán találtam egy olyan lehetőséget, hogy saját ízlésemre tudom alakítani és annál maradtam. A döntésemet az is befolyásolta, hogy olyan az oldalon találtam a bukósisak karbantartásáról is információt. Meg tudtam, hogyan, mivel kell a plexijét mosni elkerülve annak károsodását.

Hálás vagyok a barátomnak, hogy utána járt nekem és segített eligazodni ebben a világban és annak is örülök, hogy egy helyen mindenről kapok alapos tájékoztatást így könnyebb lesz a vásárlásom.