Röntgenképek egy régi laptopon

Nem túl rég úgy döntöttem, hogy az asztali munkagépem mellé ideje beszereznem egy könnyen hordozható laptopot is, mivel a munkahelyemen is egyre inkább nyitottak arra, hogy távmunkában dolgozzak, akár egy parkból vagy egy kávézóból. Pénzem azonban nem sok volt erre a célra, így úgy döntöttem, hogy egy használt laptopot fogok venni: amúgy is ismertem a történeteket, hogy egyesek milyen kalandos dolgokat hagynak rajta, mielőtt eladják.

A történet szépsége, hogy ez nálam is bejött: nekem pont a korábbi tulajdonos hiányzó fogának pótlásához készült implantátum fotóit, és az előre felvett röntgenképeket sikerült megtalálnom. Nem tudom, hogy ezeket mennyire privátnak szánta, de úgy történt, hogy végül elém kerültek, és megnézegettem őket.

A laptop gazdája egy húszas éveiben járó csinos lány volt, aki valószínűleg valamilyen véletlen balesetben elveszthette az egyik felső elülső fogát. Persze erre nincsen semmilyen biztos információm, mert se az implantátumos, se az előtte, a hiányról készült képekből nem derül ki, hogy mi történhetett, mégis így gondolom. Talán azért, mert a többi foga nagyon szépen nézett ki: úgy látszott, hogy rendesen karbantartja őket, és semmilyen elváltozás nyoma nem látszódott.

A röntgenképekről azt tudtam megállapítani, hogy valószínleg csak 1-2 tömése lehet, de azok is nagyon pici lyukakban, tehát valószínűleg rendszeresen eljárt a fogorvosához, és ellenőrzések során hamar észrevettek minden rendellenességet. Ennyi probléma amúgy is minden ember fogánál van, csak mások hagyják őket mélyülni, egészen addig, amig fájdalmat nem éreznek. Orvoshoz pedig csak az után mennek.

Ettől azonban még lehet, hogy valamilyen örökletes probléma miatt voltak gyengék a fogai, és úgy esett ki, de az biztos, hogy nem örült neki. A képek dátumai szerint elég hamar úgy döntött, hogy fogpótlásra lesz szüksége, és megértem. Olyan szép lány volt, hogy kár lett volna, ha csak simán fogszabályzással próbálja megoldani, vagy nem törődik vele.

Elsőre nem tudtam, hogy melyik fogorvosnál készülhetett az implantátum, de végül a környékből ki tudtam keresni. Abban biztos voltam, hogy magánorvos lehetett, mivel nem láttam nyomát se egy hagyományos állami orvosi rendelőnek a képeken – egy szép, igényes, tiszta helyiség, ahol nem várnak kígyózó sorok arra, hogy bekerülhessenek kezelésre. Valószínűleg azért, mert mindenki időpontra érkezik, és azok be is vannak rendesen tartva, ellentétben az állami helyekkel, ahol több órás várakozásod is lehet akkor is, ha előre bejelentkeztél.

Az implantátum pedig nagyon szépre sikerült. Valószínűleg, ha nem látom a korábbi képeket, meg se tudtam volna mondani, hogy arról van szó, és fel se tűnt volna, hogy valami különleges dolgot kell látnom rajtuk. A lány ugyanis teljesen visszanyerte eredeti kinézetét, ahogy arról a használt laptopon található minden nyom tanúskodik.

Ha jól bánik vele, akkor, ahogy tudom, ez akár 10-15 évig is jó szolgálatot fog neki tenni. Márpedig, mint mondtam, a korábbi képei alapján elég rendesen figyelhet a fogainak az állapotára. Nagyon sajnálom azt a balesetet, ami történhetett vele, és ami miatt az implantátumot be kellett szereznie, hisz valószínűleg nem tervezte, hogy ez fog történni a tökéletes mosolyával.

Végül már csak annyi érdekelt, hogy vajon mennyibe kerülhetett neki az, hogy valamikor nem vigyázott és rosszul lépett, esett. Ezért fel is kerestem az implantátumot biztosító magánorvosi rendelő honlapját, és ellenőriztem az árakat. Azt persze nem tudom képről megmondani, hogy milyen technológiát választott, és hogy voltak-e egyéb szükséges beavatkozások, hisz az nem derül ki, hogy esetleg csontpótlásra szükség volt-e, vagy kellett még valamilyen rövidebb fogszabályzás (esetleg éjszakai), ahhoz, hogy az új mű fog beilljen a helyére. Ezek ugyanis szintén költségekkel járhattak, de hogy végül mennyivel, az sose derül már ki.

Az viszont biztos, hogy még a legdrágább technológia árait is választva, megérte a beavatkozás, hisz újra visszaszerezhette szép mosolyát, amit talán nem is lehet pénzben kifejezni. Remélem, most már több ilyen baja nem lesz – és ezzel a gondolattal pedig búcsút is vettem a képektől, hogy elkezdhessem tisztán, a nulláról indulva használni a laptopot.