Monitor vagy motoros kesztyű?

Közeleg az egyik kollégám szülinapja, amire közös ajándékot tervezünk a többiekkel a boltból. Egy péntek este összeültünk egy sör mellett ötletelni, kapva az alkalmon, hogy Bence szabadnapos volt. Így nem kellett kellemetlen kifogásokkal élni, hogy miért hagyjuk ki a buliból.

Brainstorming

Természetesen az ötletelő buli eleje eltelt anélkül, hogy bármilyen valós ajándékötlet elhangzott volna. Ki kellett ugyanis elemezni az aznapi csodákat, amik az értékesítési részlegen történtek. A legjobb sztorik általában a használt laptopokon maradt tartalmak mellett a vásárlókkal való együttműködésből -vagy annak hiányából- származnak. Ez nagyjából le is fedte az első kör sör időtartamát.

A második körrel együtt elindult az ötletbörze, természetesen csupa tech-es ajándék merült fel. Volt szó a rózsaszín szőrös felragasztható laptop skin mellett USB-ről működő színes mini ventilátorról is. Végül aztán rájöttünk, hogy ezek mind túlságosan magától értetődőek lennének. Csalódottan küldtük vissza az üres korsókat.

Szerencsére a sörrel együtt az ötletáradat is megérkezett. Kicsit sem meglepő, hogy az igazán jó, de valószínűleg kivitelezhetetlen ötletek a harmadik kör után jöttek. Bár egészen biztos vagyok benne, hogy Bence nagyon örült volna egy póninak, a felesége lehet, hogy kevésbé értékelte volna, ha beállít egy patással a nappaliba.

Épp az este céljának szempontjából cseppet sem hatékony módon az ebből adódó abszurd helyzeteket képzeltük el, amikor egy motoros egy keréken húzott el mellettünk. Több nem is kellett, hiszen erről eszünkbe jutott, hogy Bence “öreg motoros”, szabadidejében kétkerekűn közlekedik és nem áll távol tőle a hétvégi motoros túra sem. Az estés végül a “valami motoros cucc” ajándékötlettel zártuk, a többit a másnapra bíztuk.

A tökéletes választás kívülről…

Egy rövid puhatolózást követően kiderítettem, hogy Bence elhagyta a motoros kesztyűjét. Ez a sajnálatos eset biztosította nekünk a tökéletes ajándék lehetőségét. Utánanéztem, és mivel jön a tél, egy évszaknak megfelelő modellt szerettem volna beszerezni neki. A neten kerestem, de csak otthonról tudtam ezzel foglalkozni, nehogy a benti hálózatról lebukjak Bence előtt. Végül hosszas keresgélés után szembejött velem a tökéletes motoros kesztyű. Egy fekete, bélelt kesztyűről van szó. Bence motoros szettjében visszaköszön a kék szín, ezért nem szerettünk volna olyan ajándékot, ami nem passzol tökéletesen, vagy esetleg üti a dzseki árnyalatát. (Ilyenkor kifejezetten szerencsés, ha van az embernek felesége, aki felhívja a figyelmét hasonló finomságokra). Úgy döntöttünk, hogy a fekete-kék-ezüst szetthez biztosan illik majd a fekete kesztyű, amit kicsit fel is dob egy kis ezüstöt motívum.

Persze egy ilyen komoly darabon nem heverészik funkciótlanul holmi ezüst csíkocska: a szóban forgó minta valójában egy nagyon fontos és praktikus része a motoros kesztyűnek. Ez ugyanis egy fényvisszaverő csík, ami jól láthatóvá teszi a motorost. Mint a legtöbb kesztyűn, ezen is úgy helyezkedik el a csík a kézfejen, hogy a kormányt fogó motoros kéztartását figyelembe véve szemből feltűnő, jól észrevehető legyen. Ez még egy fokkal biztonságosabbá teszi a motoros közlekedést, amellett, hogy -ahogy a feleségem mondta- pofásan néz ki. Valóban ízléses a diszkrét csík, az egyetlen “cicoma” a kesztyűn emellett a márkát jelző Sixgear felirat a kisujjon végigfuttatva.

… és belülről

Bár a kesztyűt kívülről borító anyag egyszerűnek tűnik, azért ez sem mindennapi textil. Ahogy az egy téli motoros kesztyűtől elvárható, a darab “állja a sarat”. De legalábbis a szelet és a csapadékot egészen biztosan, hála a kesztyűt borító membránnak. Egy hirtelen jött felhőszakadás sem okozhat problémát. Ha a motoros szett többi része alatt Bence csatakosra ázik, a keze akkor is száraz marad majd.

Motoros kesztyű

A visszafogott külső komoly belsőt rejt. Az általunk választott téli motoros kesztyűnek thermobélése van, hogy Bence laptopszerelő kezeit melegen tartsa a legnagyobb fagyban is, ha még ilyenkor is motorozásra adná a fejét. Nem szeretnénk visszatartani őt a szenvedélyétől, de azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy nélkülözzük ezt az értékes kézpárt a szervizben, mert véletlenül elfagytak az ujjai vagy ilyesmi. A viccet félretéve, nagyon óvni kell a szerelő kezeket a téli hidegben. Egy zongoristához vagy sebészhez hasonlóan neki is precíz kézmozdulatokra van szüksége, bár tény, hogy a felelősség kisebb, mint egy májátültetés esetében. A thermobélés mindenesetre nagy pluszt jelent a motoros kesztyűben.

A tenyérrészről még nem is esett szó, pedig az is fontos jellemzője a kesztyűnek. A kecskebőr borítás tökéletesen alkalmas a motor stabil fogásához és irányításához. Nem vagyok túl jártas motorok terén, de azt még én is belátom, hogy nem lenne szerencsés, ha egy nagyobb gáznál Bence keze csak úgy lecsusszanna a kormányról. A bőrbetét megfelelő tapadást biztosít, mégis puha, így a kesztyű kényelmes viselet marad.

A beszerzés

A kiválasztott kesztyűt szerettem volna alaposan szemügyre venni, és kézbe is akartam venni, mielőtt elköteleződöm mellette, ezért ellátogattam a cég budapesti üzletébe. Egy utolsó beleegyezés kértem a többiektől, mire kiderült, hogy ő mindeközben elkezdtek szervezkedni valami más, vicces ajándék ügyében, így bizonytalanná vált a vásárlás. Sokat bosszankodtam emiatt, mert sok utánajárásomba került, hogy kiválasszam a megfelelő kesztyűt, erre most az egész feleslegessé válhat. Bence szülinapjáig már csak két nap volt, én pedig épp Miskolc-Tapolcára készültem a családdal. Persze a másik, vicces ajándékból nem lett semmi, és az utolsó pillanatban mégis nekem kellett beszerezni a kesztyűt. Szombat volt, másnap utaztunk haza, a szülinap hétfőn volt, de a kiválasztott bolt zárva tartott vasárnap. Dühömben elsőre észre sem vettem, hogy az országban öt városban, köztük Miskolcon van ilyen üzlet, és még két óra volt zárásig. Egy rövid, de hatékony telefonhívást követően gyorsan kocsiba pattantam, és ebédre vissza is értem kezemben a kiválasztott téli kesztyűvel. Persze a kollégáimra azért még haragudtam, de legalább az ajándék megvolt.

A csomagolás

A laptopszervizes srácok (és lányok) nem arról híresek, hogy móka nélkül hagynák elszaladni bárki születésnapját. Hogy egy kicsit kompenzálják az ajándék körüli variálás okozta kellemetlenségeket, bevállalták a csomagolást. Sejtettem, hogy valami móka lesz ebből, és nem kellett csalódnom. A motoros kesztyűt egy szinte már antik monitor dobozába rejtették, amit kislányos, rózsaszín csomagolópapírral borítottak. A terv célba ért: az ajándék kicsomagolásakor volt nagy meglepetés, szegény Bence nem tudta leplezni többszörös zavarát. Persze aztán leesett neki, hogy a körítés csak vicc, a kesztyű az igazi ajándék és nagyon örült neki. Minden szempontból tökéletes lett a motoros kesztyű, bár a méretet nem találtam el. Szerencsére a budapesti üzletben rögtön kicserélték nekem eggyel nagyobbra. Kárpótlásul, amiért pár napig nélkülöznie kellett az új ajándékát, azért megkapta az USB-s ventilátort, hogy addig se maradjon ajándék nélkül.