Miért érdemes tovább gondolni a kósza ötleteket?

Hát igen, most már évek óta működtetetek egy online webshopot, ahol használt számítógépeket, laptopokat valamint számítástechnikai alkatrészeket lehet rendelni. A webshop remekül működik, az országból mindenhonnan szoktak rendelni tőlünk. Ha elmesélem, hogy honnan jött az ötlet, hogy bele vágjak ebbe az üzletágba, nehezen fogjátok elhinni.

Már több, mint húsz éve végeztem informatikusként, de az egyetem után úgy döntöttem, hogy inkább haza költözöm szülőfalumba és ott alapítok családot. Megélhetésnek a számítógép-javítást választottam és elég jó hírem volt a környező vidéken, sikeresen megéltem a dologból. De idővel történt némi változás, ami egyre nehezebbé tette az üzletet. A kuncsaftjaim egyre inkább hajlamosak voltak arra, vagy megengedhették maguknak, hogyha elromlott valamelyik eszközük, akkor inkább újat vásároltak helyette; vagy a másik gond az volt, hogy olyan modern technológiára alapozó cuccokat szereztek be, hogy nem értettem hozzá 100%-osan és féltem kockáztatni. Persze próbáltam haladni a korral és a tudással, de arra kellett rájönnöm, hogy ez nem elég. Valami mást kell kitalálnom, amivel megoldhatom, hogy továbbra is el tudjam tartani a családomat.

Egy idő után egyre nagyobb válságba kerültünk és még mindig nem jött a sorsfordító ötlet. Már meg kellett vonjak néhány dolgot a tizenhét éves ikerlányaimtól, például nem tudtam megengedi, hogy új ruhákat vásároljanak. Mivel távol lakunk bármiféle nagyobb településtől, ők mindig rendelték a ruháikat egy online webshopból. Nagyjából minden hónapban, de ha nem, akkor minden második hónapban már biztos, hogy rendeltek maguknak néhány új darabot. Elszorult a szívem, amikor nem tudtam pénzt adni nekik, hiába sírtak, könyörögtek és hízelegtek. Próbáltam megértetni velük, most már nagy lányok, van, hogy az embernek vissza kell fognia magát.

  • O de papa, olyan szép ez az új kollekció és annyira szeretnék már egy új szoknyát. És ha még rendelünk valamit, és meghaladjuk a 30.000 Forintot, akkor amúgy is ingyen szállítják ki. Miért nem adsz el abból a sok kacatból, amit az évek alatt összegyűjtöttél?

Na persze, kinek adhatnám el, a szomszéd földművesnek? Mit kezdene az vele? Nagyjából ezek voltak az első gondolataim. Panni közben már az orrom előtt kezdte görgetni a laptopon a webshopot és mutogatta a ruhákat. Nem nagyon figyeltem rá, mivel mégiscsak szöget ütött a fejemben, hogy mennyi működőképes, de nem használatban lévő alkatrészem van, amivel mégiscsak lehetne kezdeni valamit, ha megtalálnám hozzá a kellő platformot, ahol eladhatom.

Panni közben, mintha én még soha nem láttam volna az Abutikot, elkezdte mutogatni a kategóriákat. Mindezt persze azért, mert végül is arra jutott, hogy mivel közeledik a tavasz, mindenből szeretett volna egy újat: a már említett szoknya, egy új dzseki, nadrág, kardigáén, és még valami szép ruha is talán. Aztán megérkezett Fanni is, persze ő is sorolta, hogy mit szeretne vásárolni. Neki szüksége volt egy alkalmi ruhára is, hiszen esküvőbe volt hivatalos a barátjával. Alkalmi ruhák online? Hiszen ez nagyszerű gondolat! Ha még alkalmi ruhákat is árulnak online, akkor én is biztosan el tudnám adni az alkatrészeimet.

Próbáltam csitítgatni a csajokat, hogy legyenek türelmesek, mert most nincs pénzem, de ahogy Panni is tanácsolta, megpróbálom eladni a felgyülemlett számítástechnikai alkatrészeimet, online. A várakozástól nem voltak elragadtatva, főleg, hogy Fanninak valóban sürgős lett volna az új alkalmi ruha, de az ötletem a probléma megoldásra nagyon tetszett nekik.

  • Figyelj apa, és mi lenne, ha nem csak úgy felraknád a cuccokat a netre, hanem te is készítenél egy ilyen webshopot? Laci bácsi ért az üzletvezetéshez, ő segíthetne neked és te lennél a szakmai felelős. Tuti biztos, hogy simán tudsz programozni egy webshopot.

Lelőttem az ötletet és elindultam lefeküdni. Gondolom, mondanom sem kell, hogy alig tudtam aludni, annyi gondolat volt bennem. Több órán át görgettem az Abutikot, figyeltem a rendszert, hogy hogyan volt felépítve a weboldal. Rég programoztam én már oldalt, nem is tudom, hogy sikerülne-e, ha belevágok?

Egyébként tetszett az oldal felépítése, mindent könnyen meg lehetett találni, minden átlátható volt és egyszerű. A gyakori kérdések segítségével szinte bármiről információt szerezhetett az ember és persze ott volt az élő chat opció. Hm, ha készítek egy saját webshopot, biztosan nem lesz olyan személy, aki egész nap ott ül a chat előtt és várja a kérdéseket. De hát ez a legkevesebb.

Másnap átmentem Lacihoz és elmondtam neki az ötletemet. Nagyon pozitívan állt hozzá, azt mondta, hogy már am úgyis nagyon unja a kis közértet, amit vezet, nyugodt lélekkel rábízná a feladatok nagyobb részét a feleségére. És, hogy hab legyen a tortán, Laci lánya, aki nemrég költözött haza, reklám szakon végzett egyetemet, szintén csatlakozott hozzánk és rengeteg jó ötlettel látott el bennünket.

Szóval fél év múlva már üzemelt a webshop, sikerült találnunk beszállítókat is, minden szuperül működött. Igaz, az elején, a befektetések miatt anyagilag még elég zötyögős volt, szegény Fannikám is kölcsönkért alkalmi ruhában kellett elmenjen az esküvőre, de azóta már minden a legnagyobb rendben. A lányok pedig visszatérhettek a vásárlási szokásaikra és továbbra is az Abutikról rendelik a ruhákat.