Ki számítógépet, ki klímát szerel

Apukám az egyetlen a családban, aki ért a gépekhez, mindenféléhez. Elsősorban az agyon használt számítógépeken vagy a meggyötört laptopokon szokott segíteni szabad idejében. Anya és én ilyenkor csak bámulunk, hogy miféle aggyal rendelkezik, hogy eddig még nem volt olyan probléma, amit ne tudott volna megoldani. Életünkben először fordult elő, hogy egy gépezet nem javult meg a kezei között, ez pedig nem volt más, mint a klíma. Ugyan tél volt, de egyszercsak elkezdett füstölögni és hiába nem működött, féltünk, hogy valami komolyabb bajt fog csinálni. Ijedtünkben rögtön felhívtunk egy szerelőt, akit az interneten találtunk. Szerencsénkre ő meg tudta oldani ezt a szörnyű problémát, sőt, ajánlott nekünk egy oldalt, ahol véleménye szerint érdemes körülnézni, hiszen újfajta technológiával kialakított klímákat árulnak. Nem más volt ez az oldal, mint a futesklimaval.com. Mivel mindenképpen szükség volt új klímára, nem haboztunk, hogy megvizsgáljuk a mesterember által ajánlott oldalt.

Nem gondoltuk volna, hogy a fűtés klímával egy létező dolog, ám a weboldalon tájékozódhattunk ennek mindenféle előnyéről, energiafelhasználásáról és úgy egyáltalán megtudtuk, mit takar fűteni klímával. Eredetileg csak nyárra kerestünk klímát, hiszen nem is tudtuk, hogy létezik olyan lehetőség, ami a fűtést is magában foglalja. Miután végig gondoltuk, hogy mennyire utáljuk a fűtési szezont, egyből elkezdtünk érdeklődni a fűtés klímával való megoldásán.

Döntésünkben segített, hogy ez a módszer egyre elterjedtebb és egyébként megbízható is, amit az igazol, hogy kedvező energiafelhasználása révén lekörözi az ismert klasszikus fűtési módokat. A hagyományos fűtési módszerekhez képest ezen kívül még annyival is többet tud, hogy ténylegesen befűti a lakás minden kis zugát. Egy egyszeri nagyobb, de teljes mértékben megfizethető kiadást követően folyamatosan téríti vissza a saját árát azzal, hogy nem kapcsol le, vagyis nem használ fel újabbnál újabb felesleges energiát. Az, hogy télen is és nyáron is folyamatosan használható, egy olyan előnyt jelent, ami utolérhetetlen egy mezei légkondinak, ami amúgy is jóval többet fogyaszt, ezáltal többe is kerül. Nemcsak az ára érdekes, amit számtalan az oldalon megtalálható kedvezmény csökkent (ilyen például az ingyen beszerelés), hanem a tulajdonságai is. Kiemelném azt a sajátosságát, aminek révén folyamatosan szűri a levegőt, ami egyrészt jót tesz az embernek, ráadásul ezzel képes meggátolni a penészedést, vagy akár a fertőző baktériumok terjedését. Ez persze feltételezi azt az apróságot, hogy folyamatosan tisztán tartottak a légszűrői, amire a vásárlónak nem kell külön időt szánni, ugyanis a profi, igazán szakmabeli szerelők ezt elvállalják, sőt nemcsak a tisztítást, hanem a karbantartást is, ami számunkra azt jelenti, hogy a klímának esélye sincs tönkre menni a permanens gondozás mellett. A ventilláció segítségével a fűtés nagyon gyorsan megy végbe. Egyetlen dologra kellett odafigyelni a vásárláskor, ez pedig, hogy kiegészítő melegítő forrásként szeretnénk vagy kifejezetten önálló fűtési egységnek szeretnénk a klímát. Ugyan hosszú távon jóval kedvezőbb lenne az igazán fűtésre optimalizált klíma, de mi inkább a kiegészítő mellett döntöttünk.

Nem maradt más hátra, mint kiválasztani a szívünknek legkedvesebb darabot, ami a lakás adottságaihoz is tökéletesen passzol. Itt egy kicsit bajba kerültünk, ugyanis olyan bőséges kínálat tárult elénk, hogy nem győztük befogadni az elénk tárult „terülj-terülj asztalkámat”. Az is feltűnt, hogy igaz nagy hírű és megbízható márkákból áll az óriási választék, ezzel még jobban megnehezítve a döntést.

Végül sikerült a mindenkinek legjobban tetsző darabot kiválasztani és meg is rendelni. A szállítás hihetetlen gyorsan ment végbe, szinte egy pár nap alatt már nálunk volt a termék a szakikkal együtt, akik pikk-pakk meg is oldották a beszerelést.

Most már Apukám lelke is megnyugodott, hogy légkondi problémának az elhárítása igazán nem az ő feladata volt, hiszen a remek szakembereknek köszönhetően most télen-nyáron remek levegőnk és hőmérsékletünk lesz a lakásban. Apának pedig szerencsére akadt dolga az egyik szerelő elromlott számítógépével, így már nem érezte magát hasztalannak.

Nem sok történet ér véget az úgy nevezett „happy end”-el, de biztosan mondhatom, hogy a mi históriánknak igenis sikerült elérni a boldog befejezést.