Ami elromolhat, az el is fog.

Ami elromolhat, az el is fog. Tartja a híres mondás, és úgy gondolom, bármennyire pesszimistának is hangzik ez az állítás, ez nem valami mániákus félelem, hanem tényleg így működnek a dolgok.

Ehhez az is hozzátartozik nyilván, hogy a világon nincs olyan – és ez tényleg mindenre érvényes –, aminek ne járna le a szavatossági ideje. Mi pedig, mivel az ember gyarló, csak akkor figyelünk fel erre, ha éppen akkor következik be a végzetes probléma, amikor a legeslegnagyobb szükségünk volna az adott dologra. Szóval ez nem pesszimizmus – egyébként sem szívesen mennék bele, mit is jelent valójában pesszimistának lenni, mert korántsem olyan egyszerű, mint az ember hinné azt –, csupán megfigyelés. Ügyes, találó és egyben rettentő primitív megfigyelése a világ dolgainak. Mert ilyenek a legtöbb mondásaink, szólásaink, nagy és bölcs aforizmáink. „Nép bölcsességek” – így tanítják őket az általános iskolában, pedig ha valami hát bölcsesség az kevés van bennük.

Szóval szembetűnik az embernek, főleg ahogy idősödik és egyre több saját tulajdonnal rendelkezik, hogy tényleg minden héten pótolni kell valami eszközt, valami nélkülözhetetlent, mert az éppen akkor ment tönkre. A mai világban pedig, mint mindenki tudja, nem a komoly minőségű tárgyakra van kereslet elsősorban, hanem a gyorsan, könnyen és olcsón hozzáférhető tárgyakhoz. Plusz hadd ne említsem meg azt az ominózus lámpát, ami több száz éve ég lassan csere nélkül. Szóval a cégek sem törik magukat, hogy időtálló termékeket kínáljanak.

Én éppen tavaly, már jócskán a tavasz közepén jártam úgy, hogy amikor lefeküdtem este, hogy a laptopomról megnézzem az esti mérkőzést, hirtelenül, a mérkőzés felénél egy fülrepesztően hangos, kellemetlen, karcoló zúgás hangzott fel a laptop belsejéből. Mert aki dolgozik számítógéppel, mobillal vagy laptoppal, bármi elektronikai eszközzel, az tudja, hogy ha valami, hát azok romlanak el a legszívesebben. Úgyhogy ott feküdtem egy laptoppal, aminek a ventillátora épp készült kiszakadni a helyéről, vagy isten tudja mit csinálni, mert olyan ijedelmes volt a hang, amit szétkürtölt a szobában.

Úgyhogy nagy bosszúsággal indultam el másnap, egy verőfényes délutánon a szervizbe, hogy azonnal megjavítassam, mert minden túlzás nélkül állíthatom, az a zúgás tébolyító. Nincs ember, aki ép ésszel kibírná ezt hallgatni.

És ahogy vezetek a belvárosban, arra lettem figyelmes, hogy valamiért nagyon furcsa érzés irányítani a kocsit, valami mintha más lenne. Le is parkoltam a körút mellett, és megnéztem, hogy vajon mi is lehet a baj. És ekkor jöttem rá, hogy elfelejtettem lecserélni a nyári gumiabroncsokat. Régebben ugyanis, amíg közös albérletben laktam egy régi ismerősömmel, rendszeresen figyelmeztetett, mert neki valahogy sikerült ezeket észben tartania.

Úgyhogy gyorsan visszakerestem, hol is van az a hely, ahol a nyári gumiabroncsokat cseréltettem legutóbb is, mert arra emlékeztem, hogy elégedett voltam velük. Jó áron dolgoztak, a személyzet jó fej volt – ami ritkaság számba megy – és nyilvánvalóan a munkájukkal is elégedett voltam, mert tök gyorsan megoldották, és persze hibátlanul. Úgyhogy akkor és ott, hosszas mérlegelés – főként a pénzem és lehetőségeim mérlegelése – után úgy döntöttem, muszáj kibírnom a laptop zörgését, mert a nyári gumiabroncsok sokkal fontosabbak, mint az, hogy az egyébként működőképes laptopomból kellemetlen zaj jön.

Ha elromlik valami, az mindig rossz, de ne feledkezzünk meg arról, sem, hogy van ami éppen azért mehet tönkre, nem figyelünk rá. Nem véletlenül fontos cserélgetni évszakok szerint a gumikat, mert komolyan veszélyesek lehetnek. És muszáj profikra bízni a munkát. Tartsuk észben, mert könnyű elfelejteni. Ha éppen aznap úgy döntök, nem autóval, hanem tömegközlekedéssel megyek el a laptopszervizbe, könnyen lehet, hogy mire eszembe jut a gumicsere, elköltöm a tartalékpénzem javarészét az új alkatrészekre.

Most éppen véget érni látszik a tél. Lassacskán idén is aktuális lesz az abroncsok cseréje. Álljon itt ez a bejegyzés azért, hogy mindenki résen legyen, és azért, hogy nekem is eszembe jusson, mert nem sokára ismét indulhatok az autószervizbe.