Ami elromlik, még nem biztos, hogy tönkrement, csak javításra szorul

Ma a lakótársam kölcsönkérte a laptopom, mert úgy néz ki, hogy a sajátja tönkrement, szervizbe kellett vinni, de egyáltalán nem biztos, hogy meg tudják javítani. Természetesen kölcsönadtam a sajátomat, hiszen haladnia kell a szakdolgozatával, viszont azt is mesélte, hogy előző héten, az autója is elkezdett köhögni – ahogy ő fogalmazott. Volt is ehhez egy happy enddel végződő sztorija, amit most megosztok mindenkivel, mert rendkívül tanulságos, és jó, ha más is tud róla, hátha hasonló helyzetbe kerül, mint ő.

Történt ugyanis, hogy ment haza vidékre, amikor kopogó hangot kezdett hallani a motortérből. Félreállt, belenézett, de nem vett észre semmi szokatlant, úgyhogy – egy kicsit óvatosabban – de haza poroszkált. Otthon megvizsgálta a család is, mindenki mást mondott, ezért inkább elvitte az egyik autószerelő ismerőséhez. Az ismerős megvizsgálta, majd az volt a diagnózisa, hogy elkezdtek kopni az alkatrészek, és azok kopognak hangosabban, miközben mozgásban vannak. A lakótársam ekkor már teljesen kétségbeesett, hogy kezdhet gyűjteni egy új autóra, de a szerelő megnyugtatta, hogy erre semmi szükség, mert már léteznek olyan készítmények, amik pont ezen javítanak. Ilyen a Xado gél is, ami könnyen beszerezhető online vagy az autósboltban is. Ennek a gélnek az a lényege, hogy a benne lévő revitalizant nevű hatóanyag az egymással érintkező fémfelületek közé jutva egy új réteget hoz létre, amely gyémánt keménységű, és kopásálló. Ezt hétköznapi nyelven úgy kell elképzelni, mint amikor a gyenge vagy letört fogunk kap egy koronát, és nem kell húzni, hanem ugyanúgy használható. A lakótársam rögtön venni is akart az autószerelő ismerősétől, de ő mondta, hogy sajnos nem tud adni, viszont van egy remek honlap, ahonnan lehet rendelni és házhoz is viszik.

Miután hazaért, rögtön fel is kereste a honlapot, ahol nem csak Xado gélt, hanem több más, a szerelő által ajánlott terméket is vásárolt, hogy egy kicsit felfrissítse az autója működését. Rendelt például motorolajat és olajszűrőt, mert megnézték a mostanit, és már nagyon cserére érett állapotában volt, illetve vett új ablaktörlő lapátokat és ablakmosó folyadékot is. Néhány nap alatt ki is szállították az anyagokat, és hamar úgy festett az autó, mintha új lenne.

Gyorsan el is kértem a honlap linkjét, mert én is meg akartam nézni, főleg ezt a gélt, mert nagyon érdekelt, hogy mi az, ami ilyen keménnyé változik, és ennyire megerősíti a fém felületeket.
Kifejezetten érdekes dolgokat találtam, például azt, hogy gazdaságosabbá teszi a motor teljesítményét, mivel alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, mert a súrlódás csökken. A gyakori kérdések között találtam olyat, aki azt kérdezte, hogy reakcióba lép-e a motorolajjal vagy a benzinnel, de bizonyított, hogy semmilyen kémiai folyamat nem alakul ki. Azt is tudni kell, hogy ez nem kenőanyag, hanem egy fémkerámia réteg.

Én is rendeltem ebből a Xadoból, mert hétvégén megyek haza a szüleimhez, és gondoltam, viszek egyet az otthoni autóhoz is, mert már az se olyan fiatal. A honlapon, a webshopban gyorsan ment a rendelés menete, csak egy regisztrációhoz van kötve az egész, és már sikeres is a vásárlás. A lakótársam jobban szereti telefonon intézni a dolgait, úgyhogy nagyon örült, amikor látta, hogy van ilyen lehetőség is, ráadásul ahhoz még regisztrálni sem kell.

A történet tanulsága tulajdonképpen az, hogy attól még, hogy valami elromlik, nem biztos, hogy rögtön újat kell venni, csak egy kis időt (és pénzt) fordítani a karbantartásra, és máris olyan lesz, mint újkorában. Ezek után ilyen optimista a laptopjával kapcsolatban is, habár az az elmúlt napokban már be se indult. Talán abból kell majd egy új..